Berlin | Gärten der Welt

Když jsem byl ještě na škole poprvé v Berlíně, vzpomínám, jak jedna spolužačka, pro mne naprosto nepochopitelně, konstatovala, že v Berlíně je málo zeleně. Je to samozřejmě hloupost, Berlín jednou z nejzelenějších metropolí, snad i proto ho mám tolik rád.

Moc mě baví zdejší guerilla gardening v ulicích, jo ten, který u nás vzbuzoval tolik řečí z příslušných městských ouřadů. Tentokrát ale opustíme volnomyšlenkářské ulice Schönebergu, které v září plní festival Folsom, a vyrazíme na doporučení kamaráda mezi panelová sídliště a zahrádkářské kolonie na východ do čtvrti Marzahn-Hellersdorf. Mají tu totiž kopec a lanovku. Inu, lanovka je to parádní, kabiny pro osm lidí mají průhlednou podlahu a vyvezou vás na Kienberg. Kienberg je zčásti kopcem umělým, ještě v roce 1966 měřil jen necelých šedesát metrů. Pak ale přišla výstavba sídliště a taky bylo dost suti z dalších výstaveb a úklidů, takže kopec narostl za necelých 20 let o dalších 40 metrů a stal se místní dominantou. A když už máte v těchto končinách kopec, tak zkrátka musíte mít i lanovku, protože, jak praví vtipná reklama: Berlín bez lanovky by byl jako Benátky bez gondol.

Lanovka však zdaleka není to nejúžasnější, tím pravým zázrakem jsou Zahrady světa (Gärten der Welt). Letos čerstvě tenhle zahradně-architektonický a volnočasový areál získal druhé nejvyšší ocenění v kategorii Kulturního dědictví zahrad Evropy (Gartenkulturelles Erbe in Europa 2019/2020). A právem. Čekal jsem víceméně takovou botanickou, ne obrovský areál, na který je snad i jeden den málo. Zahrady světa představují zahradní umění inspirované různými kontinenty a kulturami.

Čínská zahrada.

V rámci tzv. zahradních kabinetů máte možnost seznámit se s autorskými realizacemi z různých koutů světa: úchvatné inspirace krajinou Čile – travertin a duby (chybí už jen Torres del Paine), poetika čínských zahrad v současném zahradním umění, soudobá zahrada v pojetí brazilského architekta… každý kabinet má k dispozici víceméně stejnou plochu a nabízí pestrou paletu inspirací a nápadů, jak se s takovou plochou vypořádat.

Až vás kabinety unaví, stačí se občerstvit v některé z parádních restaurací či kaváren, vzít si židli a posadit se kdekoli na obřích plochách trávníků, pod stromy, k jezírku, pod plachtovou stříšku, plácnout se jen tak na trávu, nebo si jít zablnout s dětmi, nikoli nutně vlastními, na některá z hřišť. Vynalézavost herních prvků nezná mezí. Myslí se na děti všech kategorií, od těch pískovištních až po malé lezce. Pozor ale, občas tu stříká voda, to když někdo v záloze zapumpuje. Následuje smích. Děti probíhají mezi stříkajícími žraloky po zvlněné lávce, houpou se na obrovských sítích, šplhají po hřbetě velryby nebo nahlížejí do jejích útrob.

Tropické skleníky – Bali.

Po dovádění je možné se vypravit obdivovat zahradní umění kontinentů a kultur. Je tu klasická renesanční italská zahrada; anglická venkovská usedlost se zeleninovo-okrasnou zahradou, ovcemi na pastvině, doškovou střechou a portrétem královny hned v předsíni; vodou zurčící orientální zahrada s kdoulemi a mišpulemi nebo tropický skleník upomínající Bali. Samozřejmostí je japonské, čínské a korejské zahradní umění. Dále je tu zahrada křesťanská – inspirovaná biblickými texty; zahrada věnovaná odkazu zahradníka a šlechtitele Karla Foerstera; a pro rok 2020 plánovaná zahrada judaismu.

Inspirace biblickými texty a architekturou rajského dvora – Křesťanská zahrada.
Podzim ve dvoraně Orientální zahrady.

Ještě nemáte dost? Zkuste Vodní promenádu – obdobu zahradních kabinetů představující čtyři různé podoby vody v zahradním umění a pak si vyšlápněte na kopec nebo se tam vyvezte lanovkou a zajděte na vyhlídkovou a architektonicky zdařilou stezku v oblacích…

A víte, co je na tomhle úžasné? Můžete si to dát opakovaně, protože zahrada je v každé roční době jiná a přece stejně dobrá, máte pocit, že ji znáte a ona vás stejně zase překvapí. Takže až budete v Berlíně sedněte na U5, stanice Kiehnberg je pěkně opravená a k lanovce do zahradního ráje je to odsud sotva 200 metrů.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..