Dušičková

Zvykl jsem si v posledních letech navštěvovat v tento čas tři místa. Shodou okolností na rodné Vysočině.
Jedno je osamocené u cesty mezi poli. Mez. Nedaleko stojí dvě lípy a mezi nimi kříž. Pár kamenů ukrývá malou prohlubeň pro jednu svíčku. Opodál jednoduchá lavička s malým štítkem. Sedávám tam a vzpomínám.
Druhé je na hřbitově, kousek za starými německými hroby, které mne vždy přitahovaly. Přesně vymezené komůrky mezi tůjemi. Římské číslice označují oddělení. Řád.
Třetí je na kopci za Jihlavou. Říká se tomu rozptylová loučka. Někoho vsypou do jamky, jiného rozhodí do trávy. Není tu žádné pořadí. Zvláštní společenství, které narušují jen ti pozůstalí, kteří svůj věneček chtějí umístit tam, kde si myslí, že je právě ten správný popel.
Každé z těchto míst má smysl. Ukazují pestrost a různost osudů a věr či nevěr. O Dušičkách se rozzáří světlem. Světlo je důležité. Ať je to malý třepotající se plamínek ukrytý mezi kamením, lucernička nebo řada svíček.
„Vyrazte na hřbitov zapálit svíčku, aby se dušičky ohřály,“ stálo na jednom webu. Nevím, jestli to autor myslel stejně, ale podle mě je to pravda. Dušičky skutečně potřebují zahřát. Ovšem ne ty dušičky našich zemřelých. Ty jsou totiž už u zdroje věcného Světla a chlad je netrápí. Zahřát potřebují ty naše dušičky. My se plácáme v chladu a nejistotách, trápí nás pochybnosti.
Dušičky nám dávají naději a vedou nás. K čemu? Třeba k odpovědnosti za svěřený poklad stvoření, který jsme převzali ve svém životě pozemském do správy, a který bychom měli v náležitém stavu předat dál. Nejsme izolované body, ale společenství přes hranice času.
Na naší cestě životem je důležitá dušičková naděje, že i na té kamenité zarostlé mezi uprostřed zoraných polí svítí světélko, které tma nepřemůže. Světlo těch našich svatých zemřelých. Ti nám svými životy ukazují příklady kudy jít, kde je třeba ostražitosti, kde lze zabloudit. Nevadí, že i přes všechnu snahu klopýtáme, že se můžeme umazat od sazí, pokapat sváteční svetr voskem, zlomit pár sirek. Důležité je, aby se nám všem nakonec tu svíčku podařilo zapálit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..