Srpen

„Udělal snad tohle normální člověk?”

„Normální? Co je podle vás normální? Že se po ulici prohánějí tanky nebo že vás ve městě na chodníku můžou zastřelit?”

„Bereme za normální věci, který jsme si ani před půl rokem nedokázali představit.”

 

Tenhle rozhovor z filmu Hořící keř mi uvázl hned po prvním shlédnutí v paměti. Odehraje se ve scéně, kdy Dagmar Burešová obhajuje protestní sebeupálení Jana Palacha před svými kolegy právníky. Tehdy jsem nějak pochopil, co to vlastně byla ona normalizace.

K 50. výročí událostí srpna 1968 mi to přijde příznačné a sdělné i pro dnešní dobu.

Srpen jsem nezažil, nemohu se opírat o své vzpomínky, dokonce ani o rodinná vyprávění. Velké hrdiny jsme v rodině neměli, o srpnu jsem se dozvěděl až dávno po sametové revoluci a to ještě ani ne doma. Byli jsme asi normální rodina. Ano, normální přesně v tom smyslu výše uvedeného rozhovoru. Zšedli jsme a přišlo nám to normální, smířili jsme se s tím.

V Táboře letos odhalili k výročí Nezapomník. Nemáme jen vzpomínat. Nesmíme zapomínat, nejen v srpnu!  Srpen 1968 by měl být varovně vztyčeným prstem právě ve všech těch momentech, kdy normalizace v jakékoli podobě klepe na dveře. Normalizace ve smyslu svázání křídel svobody. Normalizace omezující dynamiku a mnohotvárnost světa. Normalizace, která ladí barevný svět do tónů černé a bílé a láká bezpečností, přehledností a jednoduchostí. Černá je zkrátka černá a basta.

Vzpomínání by bylo jen povzdechem nad děním, které začalo srpnem 1968. To by bylo málo.

Normalizace je totiž i volání po obnovení normální rodiny v boji proti zlému genderu a homosexualismu. Třeba v některých hodnoceních Prague Pride se objevovalo volání po normálních gayích a lesbách, proti kterým my přece nic nemáme. Ano, po těch normálních gayích, kteří jsou zalezlí doma, kteří se skrývají a raději moc nevyčuhují, kteří vztahy navazují ve skrytu záchodků a parků, a hlavně nechtějí žádné uznání.

Normalizace je i nostalgický stesk po přehledném normálním bezpečném světě v naší kotlince. Touha po uzavření se před tím zlým nenormálním světem. Normalizace staví ploty v Maďarsku, potlačuje svobodu pod znamením kříže v Polsku a brojí proti neziskovkám a pluralitě pod záminkou vyšší efektivity a zjednodušování s heslem “Makáme!” v Česku.

Normalizace je i proti ženským právům a feminismu. Protože normální žena přece ve společnosti mlčí, pečuje o svého muže a je mu oporou.

Normalizace je také trestně stíhaný premiér. Prezident, který leze do zadku Rusku a Číně a pohrdá lidmi. To, co jsme si ještě před několika lety nedokázali představit, nemusí být jen tanky v ulicích.

Před všemi těmi podobami nesvobody a normalizace je třeba se mít na pozoru. V tom je srpen 1968 stále mementem.

Nezapomínejme!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..