Radost v písni

Před Vánoci jsme si s přáteli povídali o náladách, které v nás vyvolávají vánoční písně. Zvažovaly se písně španělské a písně české/německé. Myslím teď písně staršího data vzniku. Oproti těm španělským jsou prý ty naše příliš málo veselé. Je to asi pravda, nejsou tanečně veselé, ale troufám si říct, že jsou přesto nadějné a radostné.

Vánoce mohou bolet. Všichni se veselí, setkávají s přáteli, okna svítí a všude spokojené obličeje, rodinky u stromečků… A přesto jsou v tomhle blikotavém zářivém světě lidé, kteří se nám do té záře nevešli. Jsou totiž osamělí. Samota je myslím nejbolestivější v těchto dnech a je úplně jedno jestli jste bezdomovec v parku, osamělý důchodce nebo prostě jen člověk upoutaný nemocí na lůžko. Samota je, řečeno dnešním slovníkem, nízkoprahová. Může zasáhnout každého.

A v takových situacích vám většinou není úplně do tance, rozzářené úsměvy těch druhých vás sice těší, ale zároveň více nebo méně bolí. A do těchto situací míří staré vánoční písně. Byla smutná chvíle a do ní přišlo radostné dítě. Prostě, se senem a hovádky. Obtěžuje je vítr, chlad a nepohodlí. Polštáříčky kamenné, poduštičky slaměnné. Mocné stvořitelské slovo se vtěsná do ouzkého příbytku lidství a jako dítě přijde z radovánek a trůnu věčnosti za opuštěnými a smutnými tohoto světa. Ve staré Bridellově písni Zavítej k nám dítě milé zní téměř pohřební nápěv, když ale posloucháme text, naše zmrzlé srdíčko se skutečně rozehřívá a kosti v nás hrají. Bridell tuhle zvláštní naději musel znát, sám se věnoval a obětoval ošetřování nemocných morem.

Je tedy dobře, že máme vánoční písně taneční a velmi slavnostní, ale i ty prosté, snad smutné, neslavné, ze kterých kouká sláma a páchne stáj. Zároveň je dobře, že se nám uchovaly staré nápěvy chorální, ale vznikly i nové radostné koledy nebo spirituály.

Ono se totiž to děťátko narodilo pastýřům v temné noci stejně jako mudrcům a zámožným pánům ze zlatých síní plných radovánek. Na jeho narození můžete zbožně stát v kostelní lavici i radostně tančit kolem ohně, pokud tedy netančíte do sebe zahleděný tanec bláznů.

Děťátko se totiž narodilo všem těm, kteří hledají a touží.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..