Hrubá Hudba

Děcka, když jsem loni na podzim byl v Rudolfinu, ano v Rudolfinu, na poctě horňácké hudební tradici, byl to zážitek převeliký.

Teče voda teče, přes Velický majír, kde si mňa zanechał, starodávný frajír.

Stále se vracím k fotce s pančitelkou Annou Šajdlerovou, kterou jsme si střihli ve foyer. Oba společensky a slavnostně oblečení, ona v kroji, já v obleku. “A s takovou starou bábou se chcete fotit?” ptala se se smíchem.

Netušil jsem, že ta krásná spolupráce Horňácké muziky Petra Mičky a Lesní zvěře bude pokračovat. Z koreňů byl ponajprv strom(*), pak najednou les plný hlasů a Lesní zvěře, a nakonec i takové plody, jako album Hrubá Hudba.

Jak zaznělo vtipně na křtinách na pražských (ano, zase se vrátili!) Jatkách78, album Hrubá Hudba je dvojcedéčko. Je to nádherná a důstojná pocta Horňácku. A naprosto souhlasím s Milanem Tesařem, který v úvodu bookletu doporučuje poslouchat CD opakovaně. Tahle hudební krajina se totiž neomrzí, je totiž stále proměnlivá a přitom vždy skrývá něco důvěrně známého, blízkého.

Na Hlasech starého světa jsou zachyceny syrové horňácké písně a zpěváci. Nahrávalo se v kostele, v sále lidušky, v chalupě, v kuchyni, ve stodole i na loukách. Jo, tam všude se zpívá. A až tam uslyšíte třeba tu “starou bábu” pančitelku Šajdlerovou, tak budete zírat a myslím, že aj slzu uroníte, protože to je taková krása, že se až dech tají.

Na Hrubé Hudbě pak na Horňácko vtrhne Lesní zvěř. Elektronika, pop, hip hop a kdoví, co ještě. Jenže ve finále to není ani trochu ebenovský folklóreček s bicíma, ale les šumící hlasy, bouře nad lukami, potůček v poli, rozkvetlý ovocný sad za chalupou, buchty vonící z kuchyně, dunění verbířských bunů a taky krásné hlasy. Je to procházka neznámou krajinou, kde se najednou vynoří husle a hlasy starého světa.

Jiří Hradil z Lesní zvěře je takový novodobý Janáček, co leze po kopcích a zaznamenává svým hudebním jazykem, co slyšel. Hradilův záznam mísí oba světy (starý i nový) srozumitelným a krásným jazykem, přičemž zachovává svébytnost obou světů.

Skvělým průvodcem a spolutvůrcem je mu Petr Mička a jeho Horňácká muzika, doprovází ho i Katarzia, Jaroslav Rudiš, Kato a Miloš Rejsek.  To, že je výsledek opravdu mimořádný a je poctou Horňácku je doloženo už jen tím, že takové legendy jako Dušan Holý, Martin Hrbáč, Martin Čambal nebo právě Anna Šajdlerová spojili své hlasy s tímhle projektem.

Celé dvojcédéčko má navíc luxusní grafickou úpravu a parádní obsažný booklet s výbornýma fotkama.

To musíte mít!

 

Horňácká muzika Petra Mičky a Jiří Hradil | Hrubá Hudba
vydalo Indies 2019
křest alba proběhl v pražském divadle JATKA78 27. 11. 2019

 

—-

(*) odkaz na Mičkovo album Z koreňů strom z roku 2007

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..