Hólí po česku aneb Rozpustilá synkretická oslava jara.

Znáte indický svátek hólí? „Usměvaví lidé v rukách svírají pytlíky s práškovou barvou zvanou gulal nebo lahve s barevnou tekutinou, a za veselého pokřiku: „Happy holi!”, se snaží zasáhnout co možná nejvíc oslavujících,” tak popisuje jeden z nejvýraznějších rysů oslavy svátku hólí jeden internetový cestopis.

Takhle vidí Hólí v Betlémě AI (DALL-E).

A zkoušeli jste to doma s akrylovou barvou? Ideálně na prahu obýváku?

„A tohle už dodělám zelenou klasikou,” komentuju si sám pro sebe, jako obvykle, finální úpravy pozadí tříkrálového betléma Jaroslava Heraina. No jo, mám teď novou radost, od Vánoc jsem se vrhnul na plnění dávného snu, stavění papírových betlémů. Ale o tom zase jinde. 

Kdyby moje máma věděla, co všechno dělám za dílenské práce v obýváku na stole nad kobercem, trefilo by ji. Sám se podivuju, že se dopusud nic nestalo. Odstřižky jsou v pohodě, vyluxují se. Řezačka polystyrenu, tavná pistole na plastové tyčinky, bílý pastový tmel na polystyren a několik plechovek akrylových barev, to už tak v pohodě není, ale až dodnes jsem to zvládal. 

Dnes přišla „zelená klasika”. 0530 akryl mat zelený. 

Barvy, jak známo, je třeba před použitím promíchat. V plechovce stačí protřepat. 

Nesu si barvu z chodby, vesele zelenou klasiku protřepávám… ano, tušíte správně. Na prahu mezi chodbou a obývákem víčko vyletí ke stropu a za ním, jako ta bájná tříkrálová kometa, letí zelený barevný ohon. Naděje pouště! Naštěstí v plechovce už není tolik barvy. Bohatě to ale stačí na zeď, dveře, podlahu v chodbě i obýváku, moji mikinu, kalhoty… Ke koberci ohon komety naštěstí nedosáhl. 

Jestli čekáte fotky, nejsou. Nebyl čas. Bylo ještě třeba zběsilým úprkem do koupelny pro hadry roznést barvu na ponožkách. Ano, ty vlněné krásně nasávají a pak zase pouštějí zelenou klasiku z a na podlahu. Takže po vzoru malované betlémské krajiny vytvářím bytem cestou do koupelny zelený chodníček ponožkami z ovčí vlny.

Drbání podlahy, dveří a futer už není ani rozpustilé, ani veselé. Ale dobrá věc se podařila a jaro může začít. „Happy holi.” Zásah!

2 odpovědi na “Hólí po česku aneb Rozpustilá synkretická oslava jara.”

  1. Dobrý den,
    ty Vaše betlémy, které stavíte, jsou dokonalé.
    Doufám, že je někde o adventu vystavujete.
    A víte, že v tomto roce UN-FOE-PRAE vydá betlém vytvořený orlickoústeckým malířem Jaroslavem Herainem. Bude vytištěn v červnu a k distribuci bude na přelomu září a října. (informace zkopírována z FSB Městského muzea v Ústí nad Orlicí).
    Zdraví Ševčík.

    1. Milý pane Ševčíku,
      díky za chválu, potěší. O adventu plánuju výstavu asi tady u nás v Soběslavi. Konkrétní podobu ještě nemám úplně promyšlenou – uvidíme, jestli bude u nás doma nebo v některém z kostelů. O Herainově betlému pro betlémářskou asociaci vím, už ho mám předobjednaný. Mám z něj velkou radost a těším se na něj, protože vypadá opravdu dobře. Další ze zasloužených úspěchů našich betlémářů. Betlémy pana Heraina mám moc rád, umí skvěle pracovat s perspektivou krajiny. Právě pracuju na jeho betlému z Orlických hor. Ale řeknu vám, ty jeho smrky, s těma je teda piplačka 🙂 Mějte se krásně a třeba někdy na viděnou u betlémů.
      Zdraví
      Zdeněk J.D. Kozlíček

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..