Sefardské a barokní písně

Už jsem skoro zapomněl, jak krásný hlas má Tomáš Král. A taky mi uniklo (mea culpa), že má krásnou ženu Tehilu Nini Goldstein, která má neméně krásný hlas. A tak jsem rád, že mi to vše bylo krásně připomenuto na koncertě, který byl sice propagován se jménem Tomášovým, ale ve skutečnosti to bylo spíše představení Tehili Niny Goldstein českým posluchačům, nebo ještě lépe, rafinovaná hudební hostina sestavená z chutí Orientu a Moravy těmi nejpovolanějšími.

foto: VNV

Dvěma pilíři večerního programu byly dva lamenty. Oba z pera Luigi Rossiho. Oba o ženách v mezních situacích. První o zlomeném srdci milenky a žalu až k smrti, druhá o nesmírném utrpení a zoufalství matky, která v mezní situaci zabije vlastní dítě, aby přežila hladomor při obléhání Jeruzaléma vojsky římského císaře Vespasiána. Kolem těchto pilířů se jako popínavá růže opojně vonící, lákající krásou květů, ale zraňující ostny, obepínaly další drobnější, ale neméně krásné písně o lásce, vášni a bolesti.  A v tomhle chrámovém sloupoví bylo posluchačům tak milo prodlévat.

V celém večeru se velmi umně mísily tradiční motivy moravské lidové s písněmi jemenskými, zpěv a hudební virtuozita. Zkrátka píseň písní srozumitelná všem i přes staletí času. Opět se potvrdilo, že stará hudba neexistuje.

Po bouřlivém a zaslouženém potlesku korunovali oba interpreti večer přídavkem Monteverdiho duetu Pur ti miro jako dvě hrdličky cukrující v tom krásně rozkvetlém sloupoví.

(Poznámka pod čarou: neřešme, které postavy ten duet v Monteverdiho opeře zpívají, je sladký a nádherný a Tehile a Tomášovi slušel převelice.)

Sefardské a barokní písně | 23.11.2021 | FOK

Tehila Nini Goldstein – soprán

Tomáš Král – baryton

Ensemble Sferraina

David Bergmüller – theorba, loutna, barokní kytara

Tobias Steinberger – perkuse

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..