Kargil

Další útržek z cestovního deníčku. Opustili jsme Ladakh a projeli údolím Indu, kolem kláštera Lamayuru přes průsmyk Fotu-la (4147 m) do Kašmíru. Další základnou byl Kargil. Cesta tzv. shared-taxi představovala další silný zážitek. Vedle řidiče žena s dítětem v náručí, na další řadě sedadel my a vzadu mladý muslim a další žena. Batohy na střeše.

Cesta trvala 5 hodin, během kterých jsme ujeli něco přes 200 km nádhernou horskou krajinou. Bylo by chybou myslet si, že cesta bude celou dobu asfaltová. Za průsmykem se šířka změnila z dvouproudé na, v lepším případě, polňačku sotva pro jedno auto. Provoz však stále obousměrný včetně pestře zdobených náklaďáků Tata. To všechno v serpentinách na úpatí hor. Řidič jel jako šílenec. Užili jsme si několik horkých chvilek. Do Kargilu jsme dojeli za tmy a do tmy. Elektřina totiž funguje jen dvě hodiny. Nad hlavní ulicí visí nápisy v arabštině a místy obrázky Chomejního. Kargil je součástí muslimské enklávy v Kašmíru. K pobytu vřele nedoporučuji. Ovšem je to základna pro výlety do překrásného údolí řeky Suru. Údolí je plné pramenišť, kašmírských koz a pitoreskních vesniček, kde život ustrnul v minulosti. Lidé žijí v naprosté bídě v kamenných domcích. Jedinými novými stavbami jsou mešity. Na konci mnohakilometrového údolí ( cesta autem trvá přes 2 hodiny) čeká obrovský ledovec tekoucí ze svahů dvou sedmitisícovek Nunu (7135 m) a Khunu (7087 m). 

Next sheet from traveller diary. We left Ladakh thru the valley of Indus river and crossed one mountain range via Fotu-la pass (4147 m) near buddhist monastery of Lamayuru. Our next stop was Kargil in Kashmir. Drive in so-called shared-taxi was another thrilling experience. We travelled with a mad driver over 5 hours. Road (highway) changed after Fotu-la into something between goat path and field road. We were 7 people in the car, woman with a little child on the front seat. Traffic was still in both directions, including colourfull indian Tata trucks. We arrived after sunset in dark town of Kargil. There are only 2 hours with electricity. It is a part of islamic settlement in Kashmir. Strongly not recomended for visit. But it is a perfect base for trip to beatifull Suru river valley. Valley is not so dry, full of springs at foots of the mountains, pashmina goats and pitoresque villages where the time has stopped in the past. People are living in the traditional way in poor conditions in small houses made of stones and clay. Mosques are the only new buildings. At the end of this long valley you can see 2 giant mountains Nun and Khun, both over 7000 m, and beatifull glacier of Pankarchic.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..