List šestý: Čtení v oblacích

Intermezzo z leteckého magazínu aneb Keňa s hlavou v oblacích

V říjnovém čísle magazínu Safiri jsou dva články, které mě zaujaly. První o super technologiích výroby alternativy dřevěného uhlí a jakési formě streetartu nebo spíš beachartu v Keni. Tématem jsou odpady, které jsou v Keni problém velmi viditelný. Dřevěné uhlí navíc souvisí s odlesňováním a proměnou krajiny. Druhý článek je o moderních systémech řízení zemědělství, počítačovém modelování, efektivních způsobech hospodaření. Jedna z hlavních myšlenek je, jak moderní počítačové technologie dostupné třeba pro tablety nebo i mobily mohou přitáhnout mladé Keňany zpátky k zemědělství, které se potýká se stárnutím populace na venkově v důsledku odlivu mladých za snem snadného zbohatnutí ve městech.
Oba články píší o zajímavých startupech.
Bohužel, jakmile z oblak přistanete na pevné zemi a projedete krajinou, uvidíte, že jsou to skvělé nápady, které ovšem nemají žádné podhoubí.

Jak chcete recyklovat odpady, když jich většina končí na ulici, poli, v příkopu, v potoce. Před vjezdem do NP Maasai Mara je recycling point na PETky. Hromádka desítek PET lahví uprostřed ohrady je směšná. Víc jich najdete na prvních stech metrech silnice nebo při procházce v savaně.

V zemědělské krajině jsem viděl traktor sporadicky. Zato jsem mnohokrát viděl ženy s motykou na poli rozlohy těch rakouských štráfů.

Nechci shazovat nová řešení a dobré nápady, jen mi přišlo zajímavé, jak rozdílně to působí s hlavou v oblacích a s motykou na poli plném igeliťáků.
Každopádně startupům držím palce! Kéž se objeví i takové, které se zaměří i na ten druhý konec, nebo vlastně počátek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..