Dva světy. Voda a oheň.

Neskutečně modré korálové moře plné života.

Z moře mám respekt. Obrovský. Poprvé jsme se poznali v Bretani, kde jsem si jako hloupý suchozemec myslel, že se nechám na skalisku osvěžovat vlnami. Pak přišel Atlantik a já skončil s odřeným zadkem. Sůl štípala a já pochopil, že moře není domácí mazlíček.

Při šnorchlování se mi svírá žaludek, jsem dezorientovaný, panikařím a zapomínám dýchat. Dílem strachy, dílem patřením na podmořský svět. Hejna stříbrných ryb hážou ve slunci prasátka, barevní klauni, koráli, houby a další tvorové. Nádhera.
Ještě že vymysleli tu šnorchlovací celoobličejovou masku, s tou mi aspoň neteče ještě po hodině slaná voda z nosu a můžu klidněji dýchat narozdíl od trubky v puse. Podmořský svět je mi tak bližší.
Nad zátokou vystupují skaliska vystavená celodenní sluneční výhni. Náhorní plošina i okolní kopce jsou pokryty neprostupnou ostnitou džunglí xerotermní vegetace. Naštěstí tu někdo vysekal cestičku. Kolem se to ježí trny. Pod nohama běhají ještěrky a velcí leguáni. Na Curaçau se z nich připravují i nějaká jídla, ale mám je raději živé. Bromelie visí na ostnitých větvích. Akácie, kaktusy a opuncie. Tužkovníkové pryšce, jo přesně ty, které jsem si přivezl z Réunionu, tu kvetou a právě přilétá krásný motýl. Lišaj. Ne, houby lišaj, kovově zelený kolibřík. Kmitá z květu na květ a za chvíli je pryč.
Výhledy na moře i na kaktusy porostlé kopce. Ve vzduchu krouží fregatky. V zálivu barvy likéru, který Curaçao proslavil, právě přistála čtveřice pelikánů.
Zpráva o stavu opalování. Znáte tu dětinskou říkanku a hru, kde ukazujete jednotlivé části těla? Head and shoulders, knees and toes… tak takhle si můžeme ukazovat, co všechno máme spálené. Matláme se kokosovým mlékem a bavíme se rudobílými mapami na zádech a bocích…

Záliv svaté Marty. Cestou na stejnojmennou pláž.
Pláž St. Martha. Kdysi tu bývaly slunečníky a snad i nějaký ten bar. Dnes je pláž víceméně opuštěná, nabízí ale možnost potápění a šnorchlování.
Pláže na ostrově jsou zpravidla čisté, binec bývá většinou zachycený v kořenech mangrovů. Tahle krabička od sardinek si o fotku přímo říkala.
Velmi pěkná a klidná pláž St. Cruz. Je tu hisperský bar a potápěčský klub. Minimum lidí a krásné šnorchlování. Bonusem je přilehlý mangrovníkový porost a možnost výletu do kaktusové džungle po prosekané cestičce.
Kotviště rybářských loděk v zálivu.
A to už jsme na stezce xerotermní vegetací. Bromélie visí všude kolem.
Odbočit ze stezky bez mačety a pořádných bot je nemožné. Sloupové kaktusy rodu Cereus, zde nazývané Kadushi, akácie a opuncie tvoří neprostupnou hradbu. Poskytují ale úkryt ještěrkám, leguánům, netopýrům a ptákům.
Výhledy do zálivu St. Cruz přes hradbu opuncií. Už víte, proč je likér Curacao modrý?
Stezka se vine po útesech na pobřeží a nabízí nádherné výhledy.
Typická xerotermní vegetace ostrova.
Kaktusová hradba.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..