Nečekejme, jednejme!

Budoucnost se děje nyní. Každým rozhodnutím se nám některé možnosti zavírají. Když chceme někam směřovat, je dobré mít vizi a plán. Pro město je takovým plánem plán územní. Soběslavský plán počítá s rozvojem průmyslové zóny. Je to barevná plocha se základním popisem, který není příliš detailní ani omezující. Donedávna to stačilo. Žili jsme v představě, že zóna bude růst postupně, podle požadavků místních podniků a také se bude rozvíjet s příchodem nových zájemců. Naše představy byly navázané na to, co už ve městě máme. Developer EXPRIN Property a jejich návrh výrobního/logistického centra tyhle představy zcela rozbil. Ukázalo se, že územní plán Soběslavi je na takové projekty krátký.

Budoucnost se děje nyní. Proto občané i petiční výbor připomínkovali záměr EXPRIN Property už ve zjišťovacím řízení. A bylo to dobře. Získali jsme trochu času. Petiční výbor i nadále usiluje při jednáních s městem o jasné stanovení mantinelů v průmyslové zóně. Nemůžeme čekat. Čekáním se naše možnosti změnit průmyslovou zónu tak, aby byla zónou pro naše město, zmenšují. EXPRIN Property totiž nečeká, chrání si svůj záměr a nechce jej ani moc měnit. Dokonce stále opakuje, že nedá záruky, že v zóně nakonec nevyroste logistické centrum.

Petiční výbor proto už při prvním setkání s radními navrhl vypracování společné vize pro průmyslovou zónu. Pouze z takové vize lze odvodit regulace pro dané území. Jsou to obecné závazky pro každého investora. Stejně jako regulujeme podobu obytné výstavby ve městě, měli bychom regulovat tu průmyslovou. Bohužel radní na druhé setkání nepřišli ani s vizí, ani nechtějí nic vymýšlet. Marní čas. Hasí aktuální problém bez vize a jasného plánu, přičemž doufají, že je zachrání alternativní posudky. Nezachrání, trumfy drží v rukou investor. Tím, že radní odmítají regulaci v průmyslové zóně, vzdávají se možnosti ovlivnit její podobu a dávají budoucnost města všanc investorovi. Jeho zájem však bude končit oplocením jeho areálu. To, co se pro radní nyní zdá jako dobré řešení s minimem úsilí a peněz, bude v budoucnu zátěží a vybere si svou daň.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..