Biblické letní noci na Broumovsku

Otovický kostel sv. Barbory je narozdíl od ostatních kostelů broumovské skupiny trochu ukrytý. Žádné návrší viditelné zdaleka. To mu ale neubírá na kráse, monumentalitě a díky festivalu Za poklady Broumovska na hudební přitažlivosti. Stačí k tomu dva vytříbené hlasy s brilantním doprovodem klavíru a výborný výběr programu.

V písňovém repertoáru s doprovodem klavíru se nemáte šanci schovat za lesem smyčců, vše je slyšet, můžete vyniknout nebo zanechat opačný dojem. V neděli v Otovicích to byly dva vynikající hlasy. Ester Pavlů (mezzosoprán) přednesla písňový cyklus Hectora Berlioze na texty Theophila Gautiéra Letní noci (Les nuits d´été ), Roman Hoza (baryton)  pak Dvořákův cyklus Biblických písní. Co víc si v kostele přát.

Na klavír doprovázel Ahmad Hedar. A byla to vpravdě harmonie. Berliozovy Letní noci byly pro mne novinkou, nemám srovnání, ale tak nějak jsem si jist, že Ester Pavlů by v něm obstála na výbornou.

To Dvořák je pro mne látkou velmi dobře známou. Právě proto, že Biblické písně jsou prováděny často, a to nejen s klavírním doprovodem, ale i s orchestrem, je s čím srovnávat. A musím říct, že Roman Hoza mi učaroval (popravdě, už jsem o jeho krásném hlasu básnil dříve po vyslechnutí Rybovy Stabat mater). Tak krásně, čistě a s citem provedené Biblické písně se jen tak neslyší. Emoce byly přesně tam, kde měly být, a přesně takové, jaké měly být. Něha, strach, smutek, touha, radost. Vše bylo navíc zřetelné a srozumitelné, což není vždy pravidlem.  Z téhle nové písně musel mít Hospodin radost, a nejen on, plesal celý kostel, okršlek světa i ti, co na něm bydlí. Bravi tutti!

Jedinou smůlou bylo, že rukama měly plesat hlavně řeky a nikoli publikum během jednotlivých částí písňového cyklu. Budiž to poučením organizátorům, zvláště pro nahrávané koncerty, není trapné upozornit, že i ticho, v němž ještě doznívají poslední tóny klavíru nebo se chvěje hlas interpreta, má svůj význam pro prožití skladby, a že tleskat a jásat se má hlavně až po provedení celého díla. 

A abych neskončil výtkou, je jasné, že když mluvím o nahrávání, tak z koncertu vznikl záznam pro Český rozhlas, který bude doufám ke slyšení a možná bude očištěn o “plesání” mezi písněmi, a podle všeho bude celý podvečer i k vidění na mall.tv. 

I přes vymoženosti techniky však platí: televize vám ani zdaleka nemá šanci zprostředkovat krásu Broumovska, kterou zkrátka musíte zažít na vlastní kůži a v případě festivalu Za poklady Broumovska i na vlastní uši a oči.   

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..