Město developerům zaslíbené aneb Co ukázalo veřejné projednání EIA?

Minulé zamyšlení nad průmyslovou zónou psané ještě před veřejným projednáním záměru jsem končil nadějně – zastupitelským slibem o výkonu úřadu ve prospěch města a jeho občanů.

Veřejné projednání 23.8.2023 ukázalo, že představitelům města, resp. valné většině z nich, jsou ale občané ukradení.

O mlčení a odcházení

Starosta Jindřich Bláha se pozdravil se zástupci developera a z projednávání se asi po hodině v tichosti vypařil bez jediného slova. Svým přístupem se tak občanům vysmál.

Předsedkyně Výboru pro rozvoj průmyslové zóny Alena Krejčová už předem avizovala, že na projednání nedorazí  vůbec. Holt doba dovolených, že. Neopomněla zdůraznit, že občanům a jejich dotazům se nevyhýbá. To nejspíš v reakci na to, že nedorazila do televizní debaty na TV Táborsko, kde měla vysvětlit svůj postoj k průmyslové zóně.  Redakce jí sice vyšla maximálně vstříc s volbou termínu, paní Krejčová však nakonec stejně nedorazila. O tom, nakolik paní Krejčová komunikuje a nakolik jen omílá své oblíbené floskule, nechť si udělá každý názor sám.

Paní předsedkyně také připomněla, že ve výboru není sama a jistě ji zastoupí další členové výboru, pan Šena a pan Klíma. Ti ji také zastoupili – celým jednáním se promlčeli. A to navzdory tomu, že zástupci developera několikráte používali argumentaci jakousi dohodou s výborem pro podpoření své vize logistického centra o šesti halách a zastavěné ploše přes 70 tis. m2. Výbor pro rozvoj průmyslové zóny zkrátka po dobu veřejného projednávání průmyslové zóny přestal existovat. Cui bono?

Stejně tak se k zóně nevyjádřila ani vedoucí odboru životního prostředí paní Staňková. 

Vedení města zkrátka jede stále stejnou linku – developerskou. 

Jak jsem psal již několikrát, pracovat pro developera lze různě, ne vždy to musím být halasné prosazování jeho záměru, většinou stačí tiše posouvat věci v zákulisí a nebo při klíčových jednáních mlčet. Přesně tak se v Soběslavi udály přípravy půdy pro logistické centrum. Veřejné projednání záměru opět odhalilo, že zástupcům města rozhodně nejde o občany a smysluplný rozvoj. A co víc, že občany doslova pohrdají a jejich názory je nezajímají. 

O odvaze

Smekám ale před těmi občany, kteří přišli a pojmenovali skutečnost, že zóna je pro Soběslav neužitečná a škodlivá a nemá tu co dělat. Všichni ti tazatelé ukázali, že i občané jsou schopni argumentovat a že je město zajímá. Že mají názor a jsou schopni jej veřejně říct. Tady by se mnozí zastupitelé, kteří za celé své volební období nepromluví na jednání zastupitelstva ani slovo (a je jich bohužel většina) měli poučit. Vůbec nevadí, že občané nejsou odborníci s kulatými razítky, jak se nám snaží namluvit zastupitelé, když se jich zeptáte na názor a vizi. Občané jsou odborníky na život ve městě a jejich obavy ze zóny a frustrace z toho, že je v tom město nechalo, jsou oprávněné. Ti lidé tu bydlí, žijí a myslí na budoucnost víc, než jejich volení zástupci, kterým veřejné projednání zóny nestálo ani za řeč.

O zradě

Smutnou pravdou ovšem je, že výtky občanů byly z velké části pláčem na nesprávném hrobě, jak ostatně několikrát řekli i lidé placení developerem, kteří představovali záměr EIA. Ti lidé, kteří soběslavský průšvih zavinili, totiž neseděli za stolem s bílým ubrusem a jmenovkami v čele sálu. Viníci, kteří Soběslav prodali, byli na jednání zticha, nepřišli, nebo se v tichosti vytráceli ze sálu.

O špatných sousedech a správcích

Díky všem, kteří nemlčeli.

Možná to nezvrátí rozhodnutí kraje v EIA, ale bylo to další silné poselství zastupitelům, kteří stále bohorovně ignorují petici i referendum a marní čas, který jim občané vybojovali pro změnu územního plánu. Ano, změnit územní plán je stále možné a potřebné, chceme-li opravdu zabránit nesmyslným projektům souvisejícím pouze s dálnicí a nikoli s městem a jeho obyvateli. 

Z úst developera a jeho zástupců opakovaně zaznělo přiznání, že je to jejich byznys projekt, ke kterému jim město svým územním plánem otevřelo cestu a že o kompromisy a variantní řešení nemají zájem.  Jinak řečeno: občané téhle partě nedávají ekonomický smysl.

Vlastníme pozemky a váš územní plán to umožňuje. Že se vám to nelíbí, je nám srdečně jedno. My děláme svůj byznys.

O naději

Ke změně územního plánu se jasně vyjádřila i zástupkyně krajského úřadu paní Kořínková: Změnit územní plán je možné.

Tu změnu mají v rukou zastupitelé a zastupitelky. Ale jen pokud jich dost najde odvahu postavit se srabům, kteří mlčí a hrají nečistou hru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..