Neděle | Loferer Steinberge

A je tu ráno. Hladina v řece klesá. I Elrond už dostal rozum a zavřel hnědáky do stáje.  Saalach má konečně zase barvu ledovcové horské řeky, modrosivou. Jen naplavené klády chycené mezi balvany u břehu asi dva metry nad stávající hladinou dávají tušit, že ještě nedávno se tu hnalo divoké bouřící stádo.

Dnes zůstaneme v Loferu.
Loferer Steinberge.
Zdola vypadají poměrně nevinně. Nahoře je to ale samá ferrata. Jedna z nejpopulárnějších lezeckých oblastí regionu. My se ale takových věci dopouštět nebudeme. V plánu je okruh přes kamenné moře kolem horské chaty, která mate svým názvem. Proč? Inu je pojmenována po německém drážním úředníkovi, předsedovi zdejší sekce Alpenvereinu Josefu Schmidtovi šlechtici ze Zabierowa, tedy po německu „von Schmidt-Zabierow“. Když lezete na chatu a na šipkách je pořád „von“ místo „zu“ nebo „nach“ , je to trochu zmatečné. Tyhle slovní hrátky začátečníků v jazyce.
Chatu postavili koncem 19. století. Víte, na chození po horách mne vždycky fascinuje ta věc s upravenými cestami a značením. My funíme a hekáme, potíme se, ale co ti, kteří tu cestu prošlapávali, hledali, značili, budovali chaty, vrtali skoby, připevňovali žebříky a lana kdesi nahoře ve 2000 metrech. To jsou praví hrdinové!
Stoupáme dusným, vlhkým a lepivým lesem, který je ovšem krásný!
Občas se otevřou mezi stromy výhledy dolů do údolí směrem k Loferu.

 

Cesta na chatu páně von Schmidt-Zabierow ve výšce 1966 je poměrně komfortní. Vyfuněli jsme to za nějaké dvě a půl hodiny, jestli se nepletu. Dole se jde lesem, který díky těm dešťům a  teplotám posledních dní připomíná spíš tropický prales. Je upocený, vlhký, doslova se na vás lepí. Nad hranicí lesa v pásmu horských luk už pofukuje. Šťavnatý zelený koberec trav a ostřic je bohatě vyšívaný růžovou rododendronů, žlutou úročníků, jestřábníků a všelikých rozácek, modrou hořců, lilie, kýchavice, upolíny, hořečky, malé silenky… do toho výhledy do údolí a hlava se točí. I v bílém skalním vápencovém masivu je spousta květů. V závrtech a rýhách jsou drobné u větší zahrádky. Do toho na chráněných místech sněhová pole a hluboké jámy vyplněné sněhem jako pivovarské ledárny. Kdepak je ta chata, jistě za támhle tou hranou… obvyklá horská hra. Za skálou je další skála, za morénou moréna, za balvaništěm další balvany… a až tam, tam nahoře za sněhovým polem a skalkou plnou modrých hořců je chata.
Prameniště jsou porostlá havezí, pryskyřníky a upolíny.

 

Kuklík potoční (Geum rivale)