Čtyři popelnice a čtyři haly

Přelom května a června mi poslední roky vyplňoval projekt GraffitEko. Loni, ačkoli jsem čekal hladký průběh, to byla díky některým radním a panu starostovi bojovka. Letos jsem se těšil, že se vrhneme se školami do míst, kde se vyhneme žadonění o souhlas města s malováním na čtyři plechové piksly. Jenže přišel virus a pořádně nám tím zamíchal. A nejen virus, přišlo také oznámení Krajského úřadu, že pro plochy vyčleněné územním plánem města Soběslavi jako průmyslová zóna je tu smělý obří záměr.

Jenže o tomhle záměru se moc nemluvilo. Město ho podle zákona oznámilo na vývěsce. Znáte tu scénu ze Stopařova průvodce po galaxii, kde se pan Dent dozví, že jeho dům je určen k demolici, protože tudy povede dálnice? Protestuje, ale dozví se, že už je pozdě, protože oznámení bylo vyvěšeno, co na tom, že kdesi ve sklepě, a on nevznesl žádné připomínky. Smůla. 

zdroj: Pixabay

Podobně se to mohlo stát s takto oznámeným záměrem v Soběslavi. Naštěstí si záměru někdo všimnul. Objevil se článek pana zastupitele Kákony (ten jej dokonce poslal do Hlásky), zprávy o záměru jsem se chytil i já a další lidé. Když začal veřejný prostor šumět rozrušením, jací obrové se nám mají usadit za městem a jak to, že město o věci neinformuje, přispěchalo Infocentrum s tím, že o věci samozřejmě informovat budou a kde prý jsme vzali informace my. Zdá se, že ani oni si nevšimli, copak to visí na městské vývěsce mezi ztracenými klíči. Visí tam klíč k budoucnosti města, který nám může pěkně zavařit. Zkrátka kdo ví, jak by se věc vyvíjela, kdyby si někdo vývěsky nevšiml.

Město záhy zveřejnilo na webu první dávku (dez)informací. Úplně podivných. Zřejmě četli jiný záměr, v tom záměru, který visí na Krajském úřadě jsou věci jinak. Na kritiku přišlo vysvětlení, že prý to jsou informace od zpracovatele projektu a investora. Aha, a proč tedy zpracovatel projektu tyhle informace v projektu neuvedl a kdo vlastně je ten tajemný investor? 

V projektu, tedy v jediné veřejně dostupné seriózní podobě záměru, se píše, že za tím stojí společnost PZ Soběslav 2. Eseróčko založené v prosinci 2018 s kapitálem deset tisíc korun, které vlastní část pozemků. Druhé eseróčko, jako přes kopírák, PZ Soběslav 1 vlastní jinou část pozemků. Město však kromě těchto společností najednou v článku zmíní společnost EXPRIN Property a její jednatele. “Zadavatelem projektu je společnost PZ Soběslav 2 s.r.o. a zpracovatelem Ing. René Skalický, Projekční a inženýrská kancelář, Tábor. Jednatelé Pavel Zubatý a Petr Prokop ze společnosti EXPRIN Property s.r.o. zastupující investora pana Jiřího Tomeše poskytli redakci o projektu více informací,i když je na úplném počátku.

Podle obchodního rejstříku je ale jednatelem EXPRIN Property s.r.o. pan Prokop a jeho společníkem paní Bednářová (ani to si Infocentrum neověřilo). Společnost EXPRIN Property s.r.o. je na tom s ručením ještě lépe než PZ Soběslav, má kapitál celých 1000 Kč (!). Ano, přesně tolik si na ní vezmete, pokud by projekt náhodou nevyšel. A co tedy ten pan (jednatel) Zubatý? Když budete trochu investigativní (třeba na portálech Justice nebo Podnikání), dozvíte se i víc a najdete nějaké ty vazby dokonce na pana Tomeše z PZ Soběslav 1 a 2. Otázka ovšem je, nemělo by toto být úlohou představitelů města, tedy přesněji řečeno těch z nich, kteří se nám tu snaží projekt bez řádné diskuze a představení protlačit?

Všimněte si, jakým způsobem nám tady město servíruje informace. Původně Soběslav pozemky  prodávala v roce 2017 společnosti Dividend plus s.r.o. Dnes už nám tu investoři a majitelé víří v divokém tanci a oficiální informační servis města se ani neobtěžuje s jejich představením a zárukami. Mlží se o tom, jak projekt může nebo nemůže vypadat, včetně silného prohlášení, že to nemohou být logistické haly, navzdory údajům uvedeným v záměru projednávaném krajem, a že město má nástroje, jak mluvit do projektu.

Prý se máte informovat u zastupitelů. Když to ale uděláte, zjistíte, že v tom mají stejný zmatek jako vy, zjišťují si informace a zírají. Dokonce to dojde tak daleko, že když jeden ze zastupitelů vyjádří velké pochybnosti o záměru a pošle článek do Hlásky, na což má  z titulu své funkce nárok, v Hlásce mu ho odmítnou otisknout, ale takticky mu to sdělí až téměř v den, kdy Hláska vychází. V Hlásce tak vyjde jen sdělení pana starosty. Náhoda. Vznikne petice, kterou se ale město, prostřednictvím svého infocentra, pokouší shodit jako zavádějící a organizátory petice obviní, že burcují a ovlivňují obyvatele a nenechají je v klidu si věc rozmyslet. Zcela lhostejně k tomu plyne lhůta po zasílání připomínek na Krajský úřad, to je třeba mít na paměti. 

Ano, milí čtenáři, vítejte ve městě pro 21. století, zvláště vy mladí, kteří jste vyrostli ve věku informací a svobodné společnosti.

zdroj: Pixabay

Před rokem jsem při GraffitEko poslouchal výtky k tomu, že děti a studenti budou malovat na městský majetek a že nejsou záruky, jak bude výsledná tvorba na popelnicích vypadat. Navzdory tomu, že šlo už o třetí ročník, že návrhy vznikaly v soutěži školních týmů, pod vedením učitelek výtvarky a byly ve finále podrobeny hlasování komise a veřejnosti. Ne, někteří radní požadovali návrhy vidět a schvalovat předem, mají přece odpovědnost za městský majetek. No, nakonec to dopadlo pro malování dobře, máme čtyři malované popelnice. Pro ty, kterým se realizované návrhy nelíbí, mám dobrou zprávu, kontejner je věc velmi pomíjivá, barvy oprýskají a možná budou v brzké budoucnosti vyměněny i ty kontejnery. 

Jak pomíjivé je však zastavění 70 tisíc m2 orné půdy čtyřmi vysokými halami? Jak velké záruky nabízejí společnosti se základním kapitálem ve výši nanejvýš 10 tisíc korun? Jaké jsou vztahy těchto společností k projektu průmyslové zóny, kdo a na základě jakých pověření s nimi jedná? Proč infocentrum i Hláska účelově vybírají pouze určité informace z předloženého záměru a o negativních vlivech mlčí nebo mlží?

Na webu města se pod druhou informací o záměru řešení průmyslové zóny objevila poznámka, která tam původně nebyla, a která zase trochu odhaluje: “Informace v článku uvedené jsou čerpány z projektu a od jeho zpracovatele p. René Skalického, jednatelů firmy EXPRIN a nejvyšších představitelů města. Nejedná se o názor autora článku.” 

Jen bych připomněl svou oblíbenou větu ze zákona o obcích, která říká, že obec je základním územním samosprávným společenstvím občanů. A k tomu bych dodal, že základním orgánem obce je zastupitelstvo, jemuž se zodpovídá rada města i starosta. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..